Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2012

Οι Σαρακατσάνοι

Η ιστορία 


Οι Σαρακατσάνοι είναι ένα καθαρά ελληνικό νομαδικό φύλο κτηνοτρόφων,  που ζει διάσπαρτο σε χώρες στα Νότια Βαλκάνια. Η ονομασία ''Σαρακατσάνος'' προέρχεται από τη λέξη Καρά - κατσάν ( όπου kara σημαίνει μαύρος και kaçan σημαίνει φυγάς στα τούρκικα ).
 
Αυτή η φυλή αρχικά ζούσε στην Πίνδο γύρω στο 1400 μ.Χ και επι τουρκοκρατίας αντιστάθηκε  σθεναρά απέναντι στους Οθωμμανούς. Όσον αφορά τη ζωή τους , μετακινούνταν σε συχνά χρονικά διαστήματα, κυρίως σε ορεινά μέρη των Βαλκανίων. Από τους Σαρακατσάνους γνωστός είναι ο οπλαρχηγός Αντώνης Κατσαντώνης , Σαρακατσάνος στη καταγωγή , που πολέμησε ενάντια στους στρατιώτες του Αλή Πασά. 

Οι Σαρακατσάνοι στη Βουλγαρία σήμερα

Θα σας διηγηθώ μια μικρή ιστορία που συνέβη πριν από λίγες μέρες. Βόρεια του Νομού Σερρών ένας κτηνοτρόφος χρειαζόταν κάποιους για να κουρέψουν τα πρόβατά του και έτυχε να βρίσκομαι και εγώ εκεί. Κάλεσε κάποιους Βούλγαρους , 1 ξανθός και 2 μελαχρινοί και οι τρείς πάνω από 30 ετών. 

Όταν τελείωσαν την δουλειά τους , τους προσφέραμε λίγο φαγητό και ακουγοντάς τους να μας απαντάνε στα ελληνικά , πέσαμε από τα σύννεφα. Μιλούσαν άπταιστα ελληνικά, αλλά όχι σαν τη κοινή νεοελληνική. Ακούγοντάς τους να μιλάνε στα ελληνικά ήταν σαν να ακούγαμε παππούδες να μιλάνε και σε μερικά σημεία μιλούσαν με καταλήξεις καθαρεύσας, που αποκλείεται να τις έμαθαν από τα αφεντικά τους. 

Τους ρωτήσαμε λοιπόν από ποιό μέρος της Βουλγαρίας είναι και ξέρουν να μιλάνε τόσο καλά ελληνικά . Μας απάντησαν από την Οστρόβιτσα ( βόρεια από το νομό Ροδόπης ). Έπειτα συμπληρώνουμε λέγοντας πως για Βούλγαροι μιλάνε πολύ καλά τα ελληνικά. Ακούγοντας το Βούλγαροι και οι τρεις μας κοίταξαν με απορία και μας είπαν: 

- Ποιός σας είπε ότι είμαστε Βούλγαροι ;; Καθαροί Έλληνες Σαρακατσαναίοι είμαστε! 

Η συζήτηση συνεχίστηκε και μας είπαν πως στην τριγύρω περιοχή κατοικούν περίπου άλλες 10.000 και πως σε όλη την Βουλγαρία είναι περίπου 25.000 οι Έλληνες Σαρακατσάνοι.


Οι Σαρακατσάνοι στην Βαρδαρία σήμερα


Ο Δημήτρης Αποστόλου , πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσάνων το Χελιδόνι λέει με πολλή αγανάκτηση :

''Θα κάνουν τα παιδιά να γίνουν Βούλγαροι, για να μπορέσουν να έρθουν στην Ελλάδα. Πρέπει εμάς τους Σαρακατσαναίους να μας στηρίξουν σαν Έλληνες, όχι... Εμείς ξέρουμε πως η ρίζα μας είναι ελληνική.''

Τάδε έφη ο Δημήτρης Αποστόλου , αναφερόμενος στο ότι οι Έλληνες της Βαρδαρίας δεν μπορούν να δηλώσουν Έλληνες. Ή δηλώνοντας Έλληνες έχουν κοινωνικό και επαγγελματικό αποκλεισμό και τα λοιπά.

Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες Σαρακατσάνοι που ζουν στη Βαρδαρία, είναι γύρω στους 200.000 χιλιάδες μαζί με αυτούς όμως , και Έλληνες πρόσφυγες απόγονοι των Κομμουνιστών που έφυγαν τη περίοδο του Εμφυλίου και Ηπειρώτες, που πήγαν στη Βαρδαρία μετά από τη καταστροφή της Μοσχόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου