Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Γιουρούκοι (Αποσπάσματα από πολλές πηγές)

(1) Οι Γιουρούκοι ήταν νομαδικοί πληθυσμοί των περιοχών της Μ. Ασίας. Είναι απόγονοι ειδωλολατρών, που εκχριστιανίσθηκαν, ακολούθησαν την αίρεση των Παυλικανών και διώχθηκαν γι' αυτό από το Βυζάντιο. Μετά την τούρκικη επικράτηση στην Μικρά Ασία στην κεντρική Μ. Ασία εξισλαμίσθηκαν σχετικά εύκολα. Στην νέα τους όμως θρησκεία μετέφεραν πολλές δοξασίες της Χριστιανικής τους αιρέσεως. Σαν μουσουλμάνοι ήταν αιρετικοί χωρίς τζαμιά, δεν τηρούσαν το ραμαζάνι, δεν συμπαθούσαν τους Τούρκους και στη γλώσσα τους υπήρχαν πολλές λέξεις με αρχαίες ελληνικές ρίζες. Η ονομασία τους προέρχεται από την Τούρκικη λέξη γιουρούκ, που σημαίνει νομάς. Είναι μεγάλο λάθος να θεωρούνται Τούρκοι.
    Γιουρούκοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή της Κομοτηνής, μεταξύ Κομοτηνής και Ξάνθης και στην Γενισέα της Ξάνθης. Ο Σουλτάνος Μουράτ το 1358 εκτόπισε πολλούς Γιουρούκους από το εμιράτο του Σαρουχάν (ανατολική Λυδία) στις Σέρρες και ο Βαγιαζήτ στην Φιλιππούπολη.''

   
Απόσπασμα: Θράκη: Η Έπαλξη του Ελληνικού Βορρά, Γιάννη Μαγκριώτη, Β' έκδοση, Εκδόσεις Ρήσος 1995, Σελ. 145


(2) Οι Γιουρούκοι αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα, μία αρχαία ξεχασμένη Ελληνική φυλή της Ιωνίας.
   Μέχρι το 1923 τουλάχιστον, βρίσκονταν διεσπαρμένοι σε διάφορα ορεινά μέρη της Ιωνίας, από το Αιγαίο μέχρι την Καππαδοκία. Οι Γιουρούκοι είναι μάλλον παλιοί Εθνικοί Ελληνες, που μετά την επικράτηση του Χριστιανισμού, υποχώρησαν στα ορεινά και ειδικά στα ιερά των θεών.
    Τα δύο χωριά Γιουρούκων κοντά στη Σμύρνη βρίσκονταν στούς πρόποδες του Σιπύλου, του ιερού όρους της Κυβέλης. Το ότι είναι παλαιοί Εθνικοί, ενισχύεται από το γεγονός ότι καίγαν τους νεκρούς τους, δεν είχαν νεκροταφεία, κάνανε δέ θρησκευτική τελετή όπου σώζονταν λείψανα της αρχαίας ελληνικής θρησκείας, και στην οποία απαγορευόταν να πλησιάσει οποιοσδήποτε μη Γιουρούκος με τη ποινή του θανάτου.
   Η γλώσσα τους έχει λέξεις που φαίνονται οι Ελληνικές ρίζες. Η σύζυγος π.χ λέγεται συνλέκ από το σύν και λέκ (λεύκτρον). Και το ίδιο το όνομά τους προέρχεται από το ορέοικοι στην αρχαιότητα (Γιουρούκοι κατά τους Τούρκους), δηλαδή ορεσίβιοι. Η Τουρκική καταγωγή τους αποκλείεται εντελώς, καθώς άν και συμπαθούσαν τους Ελληνες και πρόθυμα τους δέχονταν στα σπίτια τους, απέφευγαν πάντα τους Τούρκους και ομολογούσαν ότι δεν ακολουθούν τη θρησκεία τους, καθώς ούτε τζαμιά είχαν ούτε τελούσαν ραμαζάνι, ενώ οι γυναίκες τους ποτέ δεν κάλυπταν το πρόσωπο με πέπλο, και ποτέ Γιουρούκισσα δεν παντρεύτηκε Μουσουλμάνο ούτε άντρας Μουσουλμάνα. Τέτοια ήταν η απέχθεια των Γ. πρός τους Τούρκους, ώστε θεωρούταν βαρειά βρισιά η λέξη Τούρκογλου (γιός Τούρκου), ενώ αντίθετα οι Τούρκοι τους αποκαλούσαν Κιοπέκογλου (γιός σκύλου).

Αναδημοσίευση από: www.phorum.gr

(3) Γιουρούκοι: Λαός νομάδων της Μ. Ασίας, ο οποίος εγκαταστάθηκε σε διάφορες επαρχίες, από το Αιγαίο μέχρι την Καππαδοκία.
   Για το όνομά τους λέγεται πως είναι παραφθορά της λέξεως <<ορέοικοι>>, που σημαίνει ορεσίβιοι. Από αυτό, καθώς και από το γεγονός ότι διατήρησαν στη θρησκεία τους έθιμα και τελετές, τα οποία είναι λείψανα της Αρχαίας ελληνικής θρησκείας, πιστεύεται πως είναι ελληνικής καταγωγής, από τους εθνικούς, που ύστερα από την επικράτηση του Χριστιανισμού κατέφυγαν στις ορεινές περιοχές και ιδίως στα ιερά των θεών.
   Τη γνώμη αυτή ενισχύει και το γεγονός ότι η γλώσσα τους περιέχει λέξεις με φανερή την ελληνική ρίζα. Οι Γιουρούκοι αντιπαθούν τους Τούρκους, ενώ αντιθέτως συμπαθούν τους Έλληνες και τους καλοδέχονται στα σπίτια τους. Δεν έχουν καμιά σχέση με την Μουσουλμανική θρησκεία. Δεν διατηρούν τζαμιά, δεν κάνουν ραμαζάνι και θεωρούν βρισιά, να τους πει κανείς ότι είναι Τούρκοι. Ακόμη κανένας Γιουρούκος δεν πήρε γυναίκα Μουσουλμάνα.
 
Πηγή: Βασική Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια, εκδόσεις Χάρη Πάτση, Τόμος 6ος, Σελίδα 105 - 106 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου