Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Σπάνια μέταλλα στην Θράκη

Γράφει ο χημικός κ. Βραχάμης, στην έκθεσή του :

Δυτικά του Σουφλίου, και σε απόσταση 10 χλμ, περίπου εκ της Πόλεως τάυτης, βρίσκονται τα ερείπια του τούρκικου άλλοτε χωριού Ντιστιμπάκ. Ο χείμαρρος Καρανλή Ντερεσί ( τούρκικη ονομασία, Ελληνιστί : Σκοτεινό ποτάμι ) που ρέει πλησίον του χωριού αυτού, περιέχει ισχυρότατα κοιτάσματα χρωμίτου όπως απέδειξαν έρευνες του 1929. Τα κοιτάσματα αυτά φαίνεται ότι ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης των αρχαίων ημών προγόνων. Το βασικό μετάλλευμα που ανευρέθη είναι ο ιλμενίτης ( Τιτάνιο ).

Σημείωση εφημερίδος ''Ελεύθερης Θράκης'' :
 Οι ορυκτολόγοι και κυρίως οι ειδικοί επιστήμονες επί των μεταλλευμάτων γνωρίζουν πολύ καλά την αξία του Ιλμενίτου, που αξίζει 50 φορές παραπάνω πιο πάνω από τον χρυσό. Και χρησιμοποιείται στην αεροναυτική βιομηχανία. Το ερώτημα όμως που μας βασανίζει τόσα χρόνια, είναι γιατί κάθε εξορυκτική προσπάθεια, προσκρούει στην βίαιη και οργισμένη προσπάθεια κάποιων κύκλων που δεν θέλουν με κανέναν τρόπο την αξιοποίηση των μεταλλευμάτων που κρύβουν τα σπλάχνα του Έβρου.

Γιατί συμβαίνει αυτό άραγε ; Όχι στον χρυσό, όχι στον ζεόλιθο, όχι και στην επαναλειτουργεία των Μεταλλείων Κίρκης, που οι Γερμανοί στον Β' παγκόσμιο πόλεμο τα λειτούργησαν, δημιουργώντας άψογες τεχνικά εγκαταστάσεις. Εμείς όμως τα βάλαμε λουκέτο. Μάλιστα στα μέσα Απριλίου, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αν. Μακεδονίας - Θράκης υπήρξε ομόφωνη απόφαση για την ανάδειξη των Μεταλλείων την Κίρκης Έβρου ως... ''ιστορικού τόπου''.

Σε μια περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσεως που βιώνει ο ελληνικός λαός σε καιρό ειρήνης, θα περιμέναμε μια ομόφωνη απόφαση για την επαναλειτουργεία των Μεταλλείων της Κίρκης. Τέτοια πρόταση όμως δεν ακούστηκε. Τι συμβαίνει λοιπόν ; Γιατί τα ορυκτά του Έβρου δεν πρέπει να εξαχθούν ; Υπάρχουν μήπως ξένα συμφέροντα ή και μυστικές συμφωνίες, που εμείς δεν γνωρίζουμε ; Γιατί πολλά αρχίζει και βάζει ο νους μας. Η επίκληση της ''οικολογικής καταστροφής'' δεν πείθει πλέον κανένα, την ώρα μάλιστα που η φτώχεια απλώνεται και η ανεργία διώχνει τα παιδιά μας σε ξένους τόπους. Ο πλούτος είναι κάτω από τα πόδια μας. Ας τον αξιοποιήσουμε επιτέλους.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου