Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

Αντιπραγματισμός - Το μοντέλο της τέλειας κοινωνίας

   Δεν χωράει αμφιβολία, ότι η χώρα πάει κατά διαόλου. Το θέμα, όμως, δεν είναι οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εξωγήινοι κλπ... είναι η δομή του κράτους και εδώ είναι που χρειαζόμαστε ριζικές αλλαγές.
    
   Ας πάμε λίγο πίσω, μιας που η ιστορία είναι ο καλύτερος δάσκαλος, να βρούμε κάποια λύση από τις δομές των αρχαίων κοινωνιών. Συναντάμε στην ομηρική εποχή το φαινόμενο του οίκου, απ' όπου πηγή ανάπτυξης είναι η γη. Κατα τη γνώμη μου, μια οργάνωση όλης της κοινωνίας με πρότυπο το φαινόμενο του οίκου ( και κατ' επέκτασιν της αυτάρκειας ) και του αντιπραγματισμού, θα ύψωνε την Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα : '' Η παραγωγή στηριζόταν σε μια μορφή κλειστής αγροτικής οικονομίας. Τα μέλη κάθε οικογένειας μαζί με άλλα άτομα που εξαρτιόνταν οικονομικά από την οικογένεια, συγκροτούσαν έναν οίκο και επιτελούσαν όλες τις παραγωγικές εργασίες. '' ( Βιβλίο Ιστορίας Α' γενικού Λυκείου Σελ.86 )

   Φανταστείτε, δηλαδή, μια εκτεταμένη οικογένεια, μέσα στην οποία ο καθένας είναι ένα γρανάζι για την ομαλή ζωή της οικογένειας. Για παράδειγμα, ο ένας γιος εξασφαλίζει το σιτάρι, ο άλλος το νερό, ο παράλλος τα λαχανικά κλπ. Μμμ... Αυτό το πρότυπο της κοινωνίας δεν μας προβάλλει και η εκκλησία ;; Μήπως αυτή είναι η τέλεια οργάνωση ;


   Τι μένει να αναλύσουμε ;; Την αυτάρκεια και τον αντιπραγματισμό. Λοιπόν, σε μια κοινωνία του ΟΙΚΟΥ, κανένα νόμισμα δεν υπάρχει. Αυτός θα ήταν ο τρόπος αποφυγής μεγάλων έως και όλων των φόρων. Η αυτάρκεια που θα έχουν όλα μαζί τα μέλη του κάθε οίκου, προερχόμενη από την γη, θα τους κάνει ανεξάρτητους από οτιδήποτε. Εάν πάλι έχουν μερική αυτάρκεια, που είναι το πιο πιθανό, θα μπορούν μέσω ανταλλαγών προϊόντων με άλλους οίκους, να καλύψουν τις ανάγκες τους.
  
   Μια τέτοιου είδους δομή για όλη την κοινωνία θα έφερνε αγάπη και ενότητα μεταξύ μας, μα το κυριότερο : Θα είμασταν τελείως ανεξάρτητοι από οτιδήποτε. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί δεν βολεύει τους μεγαλοκαρχαρίες. Όλοι οι έμποροι - μεσάζοντες, αυτοί που ζουν εις βάρος των παραγωγών, θα χαθούν, πράγμα το οποίο δεν αρέσει σε κανέναν απ' αυτούς.    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου