Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου 2013

Τα όρια της Β.Ηπείρου είναι ζωντανά

*Να επισημάνω πως ο χάρτης είναι υπερβολικός, μιας που δεν υπάρχουν λατινικές διάλεκτοι, εκτός της βλαχικής, εντός της ελληνικής επικράτειας.

Τα όρια της Βόρειας Ηπείρου είναι όντως ζωντανά, αφού οι πληθυσμοί της παραμένουν.

Πως ;; 
 Επί Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι Ρωμαίοι ονόμασαν την Ήπειρο ''Άλμπα'', δηλαδή λευκή. Στην περιοχή της Ηπείρου επικράτησαν σε πολλές περιοχές τα λατινικά και μετέπειτα λατινικές διάλεκτοι εμπλουτισμένοι με πολλά αρχαία ελληνικά στοιχεία, εντόπια, αλλά και μετέπειτα σλάβικα. Η ύπαρξη των λατινικών σαν γλώσσα φαίνεται ολοκάθαρα, μιας που υπάρχουν ακόμη πάμπολλοι λατινόφωνοι Έλληνες (Βλάχοι) διάσπαρτοι σε όλη τη Βόρεια Ήπειρο. Το όνομα ''Άλμπα'' και τα λατινικά δείχνουν να κράτησαν για αιώνες, μιας που πληθυσμοί με ελληνική συνείδηση οι οποίοι κατέβηκαν αρχικά τον 13ο αιώνα από την περιοχή της Ηπείρου, φέραν το όνομα ''Αρβανίτης'', δηλαδή κάτοικος του Άρβανον( Ο όρος Άλμπα ελληνοποιημένος ) και μιλούσαν μια λατινική διάλεκτο, όμοια με την βλάχικη και την τόσκικη.

Οι Τ σ ά μ η δ ε ς: Οι Τσάμηδες αποτελούν τους απόγονους εξισλαμισθέντων Ορθόδοξων Χριστιανών της Ηπείρου. Πολλοί απ' αυτούς εξισλαμίσθηκαν βιαίως μετά την άτυχη εξέγερση του Επισκόπου Τρίκκης Διονυσίου (του ''Σκυλοσόφου'') στις αρχές του 17ου αιώνος, ενώ άλλοι προσεχώρησαν εκουσίως στο Ισλάμ, για να αποκτήσουν αξιώματα (Σπάχηδες). Η αλλαγή θρησκεύματος οδήγησε πολύ γρήγορα και στην μεταστροφή της εθνικής συνειδήσεως. Έγιναν Τουρκαλβανοί και φανατικοί διώκτες των Ρωμηών. Η περιοχή τους ονομάζονταν Τσαμουριά. Η ονομασία «Τσαμουριά» προέρχεται από την παραφθορά του ονόματος του ποταμού Θύαμις… Θυαμουριά… Τσαμουριά.


Περιοχές με έντονη παρουσία Βλάχων
Οι Λ ι ά π η δ ε ς: Είναι μουσουλμάνοι, που κατοικούν στην περιοχή της Μουζακιάς, μεταξύ των εκβολών των ποταμών Σκούμπι και Σεμένη.Πολλοί Λιάπηδες θεωρούν τους εαυτούς τους απογόνους του αρχαίου ελληνικού φύλου των Λαπίθων της Θεσσαλίας που αναφέρει και ο Όμηρος τους οποίους μάλιστα και εξυμνεί.Οι Λάπηθες αναφέρονται από την Ελληνική μυθολογία και τις παραδόσεις, σαν πολεμικός και ανδρείος λαός. Οι περισσότεροι ήρωες της Αττικής ήσαν Λάπηθες με πρώτο και καλλίτερο τον Θησέα. Ο Σεμένης ή Σεμάν, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός της Αλβανίας.  Ο Σκούμπι ή Γενούσος με μήκος 100 χλμ. περίπου πηγάζει από τα νότια Κανδανούια, δυτικά του Πόγραδετς. Οι Λιάπηδες διακρίνονται για την αγριότητα, την πανουργία και την θρασύτητά τους. Αυτά τα γνωρίσματα, οι ίδιοι τα θεωρούν ως ενδεικτικά της γενναιότητάς τους. Λιάπης ήταν ο Αλή Πασάς των Ιωαννίνων (από το Τεπελένι) και ο βεζίρης του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ Β΄ ο Φερίτ πασάς Βλιώρας (από τον Αυλώνα). Η περιοχή τους ονομάζεται Λιαπουριά.

Οι Τ ό σ κ η δ ε ς:Απαντώνται στην Κεντρική και Νότια Αλβανία και είναι μουσουλμάνοι ή χριστιανοί ορθόδοξοι. Τα ήθη και τα έθιμά τους είναι όμοια με τα ελληνικά. Είναι σχετικά κοντοί, μιλούν την τοσκική, μια λατινογενή διάλεκτο από την περιοχή της Τοσκάνης απ' όπου έλαβαν και το όνομά τους, η οποία έχει θεσμοθετηθεί ως η επίσημη γλώσσα της Αλβανίας, είναι λιγότερο εκδηλωτικοί, ενώ οι περισσότεροι απ` αυτούς ασχολούνται με την πολιτική, τις επιστήμες και τα γράμματα. Οι Τόσκηδες θεωρούν τους Γκέγκηδες, τους βόρειους Σκιπτάρ, ως τραχείς, πρωτόγονους, ασυμβίβαστους και ευέξαπτους, που δεν δέχονται εύκολα τους καταναγκασμούς και τις συνθήκες έλλειψης ελευθερίας.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι οι κάτοικοι και τα όρια της Ηπείρου παραμένουν μέχρι τον ποταμό Γενούσο. Το μόνο που άλλαξε είναι οι συνειδήσεις αυτών των ατόμων.

( Σημαντικές πληροφορίες : http://deltio11.blogspot.gr/2012/12/blog-post_8801.html )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου