Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

CAUTION - BIOHAZARD

του Δημητρίου Μαυρίδη

Κίνδυνος - Ραδιενεργά απόβλητα! 


Που; ΠΑΝΤΟΥ !!!
Αυτές τις μέρες βλέπουμε παντού το μοντέλο περι οικολογίας, που μας προβάλλουν οι υψηλού επιπέδου χώρες της Ευρώπης προβάλλοντας τους ευατούς τους ως φανατικούς οικολόγους, να καταρέει μπροστά στα μάτια μας. Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία φαίνεται να έχουν υπέρογκες ποσότητες βαρέων μετάλλων στους υδροφόρους ορίζοντές τους. Παρακάτω θα αναλυθούν κάποια στοιχεία για τα βαρέα μέταλλα, που συναντούμε μέσα στο νερό και βλάπτουν αφάνταστα τον ανθρώπινο οργανισμό.

   Συγκεκριμένα, σε μια έρευνα που διεξήχθη από την Γερμανική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (UBA), το νερό της βροχής ήταν γεμάτο από βαρέα μέταλλα.
Ανιχνεύθηκαν επιμήκη σωματίδια από σίδηρο, κράματα από ψευδάργυρο και νικέλιο, αντιμόνιο και βισμούθιο, τα οποία είναι τοξικά βαρέα μέταλλα. Το αντιμόνιο, το βισμούθιο και το νικέλιο δεν προέρχονται από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων ούτε από το ρυπογόνο φορτίου, που μεταφέρει συχνά η σκόνη της Σαχάρας. 

   Κάτι τέτοιο, έστω κι αν ενισχύει τα, ψεύτικα σύμφωνα με κάποιους, σενάρια περί συνομωσιών, αεροψεκασμών και σεναρίων εξόντωσης του ανθρώπινου πληθυσμού, δεν παύει να είναι ένα έντονο φαινόμενο, το οποίο είναι απίστευτα επικίνδυνο για την χλωρίδα και την πανίδα, πράγμα το οποίο αναφέρεται σε σχετικό άρθρο στην εφημερίδα ''Δημοκρατία'' 14/12/12 Σελ. 35
   Χρησιμοποιώντας αυτό το γράφημα, οι επιστήμονες μας δείχνουν την αφθονία των μετάλλων που υπάρχουν στο νερό της βροχής μετά από αρκετά δείγματα που εξετάστηκαν για την περίοδο από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 στην Γερμανία, στη Γαλλία και στην Αυστρία.

   Ωστόσο, και η Ελλάδα δεν πάει πίσω. Σύμφωνα με άρθρο της ''Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας'' 6/6/10 με τίτλο ''Νερό-Δηλητήριο σε όλη την Ελλάδα'', φαίνεται ότι και τα ελληνικά νερά δεν είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Και όπως διαβάζουμε στο απόσπασμα : 

   Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι νερό «δηλητήριο» σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Πτολεμαΐδα, νησιά Β. Αιγαίου, Πηνειό και αλλού επηρεάζει την αγροτική παραγωγή και θεωρούν επιτακτική την ανάγκη δειγματοληψιών, κυρίως σε τρόφιμα-στόχους όπως οι βολβοί, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενοι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους.
   Ερευνα που διενήργησε διεπιστημονική επιτροπή από το Γεωπονικό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, φέρνει στο φως αποκαλυπτικά ευρήματα:
   *Στο νερό ύδρευσης της Καλαμάτας ανιχνεύθηκε νικέλιο σε οριακές τιμές (20,00 μg/l). Στον δήμο Ασωπού Λακωνίας εντοπίζεται συγκέντρωση μολύβδου (30,00 μg/l) τριπλάσια της οριακής τιμής. Δηλητήριο και στο νερό της Χίου, όπου οι αναλύσεις ανίχνευσαν οριακές (1,00 μg/l) πλην όμως υψηλές τιμές συγκέντρωσης σε υδράργυρο.
   Χαρακτηριστικό στοιχείο των νερών ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων της Θήβας αποτελεί όχι μόνο η παρουσία εξασθενούς χρωμίου (από 3,00μg/l-12,80μg/l) αλλά και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές υδραργύρου. 
   
   Γιατί άραγε να μην έχουμε την παραμικρή ιδέα για τα παραπάνω αποτελέσματα; Ποιός μας θέλει άραγε άβουλους; Οφείλουμε να τονίσουμε ότι καθένα απ' αυτά τα μέταλλα, είναι υπέυθυνο για μεγάλες βλάβες στον οργανισμό και κυρίως στο νευρικό σύστημα. Βλέπουμε παρακάτω στο άρθρο τον πίνακα των αποτελεσμάτων σε πολλά ποτάμια της Ελλάδας, αλλά και την αντίδραση του Γ.Ζαμπετάκη, επίκουρου καθηγητή Χημείας Τροφίμων:
    
   «Στείλαμε περισσότερα από τριάντα αιτήματα για αποστολή στοιχείων σε αρμόδιες υπηρεσίες, όμως καμία δεν ανταποκρίθηκε». 

Και ερωτώ: Γιατί τόση μυστικότητα στο θέμα όχι απλά μόλυνσης του νερού, αλλά έκθεσης μας σε ραδιενεργές ουσίες και τοξικά μέταλλα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου