Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου 2013

Ποιές οι πράξεις των Σέρβων (''που μας αγαπάνε'') στην Μακεδονία;

Του Δημητρίου Ξ. Μαυρίδη

''Οι Σέρβοι έδρασαν με την προπαγάνδα τους στις περιοχές Μοναστηρίου και Στρωμνίτσης. Οι Έλληνες των περιοχών αυτών παρέμειναν εκκλησιαστικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως πνευματικά τέκνα αυτού. Αντέδρασαν στο συνεχή προσυλητισμό και στη βία των Σέρβων. Μερικοί προσχώρησαν εθνικά στη Σερβία αλλά αυτό δημιούργησε ένα προηγούμενο στις βλέψεις των Σέρβων να διεκδικούν τις περιοχές αυτές ως δικές τους.''

(Κυριάκου Παπακυριάκου, Ο Μακεδονικός Αγώνας στο Νομό Σερρών, Σελ. 55)

Εθνολογικός Χάρτης Edward Stanford 1877
ΨΕΜΑΤΑ θα είναι η πρώτη λέξη που θα έρθει στο μυαλό μερικών. Ωστόσο, θα προσπαθήσω να τους πείσω με μια δεύτερη αναφορά.

Οι αγροτικοί πληθυσμοί είχαν αποκάμει απο το ελληνοβουλγαρικό αλληλοφάγωμα, τις ρουμούνικες προδοσίες, ΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, τις τούρκικες πιέσεις. Δε βαστούσαν πια. Δήλωναν πως ήταν Γύφτοι, πως ούτε Έλληνες ούτε Βούλγαροι δεν ήθελαν πια να λέγονται, ούτε στα σχολεία πια δεν έστελναν τα παιδιά τους, μη χρωματιστούν και πέσουν στην εκδίκηση της αντίθετης παρατάξεως. 

(Πηνελόπης Δέλτα, Στα μυστικά του Βάλτου, Αθήναι 1937, Σελ. 466)

Ας μην ξεχνάμε και το έργο του Στρατή Μυριβήλη, Ζάβαλη Μάικω, όπου αναφέρεται κάτι σχετικό:

''Τούτοι εδώ μιλάνε μια γλώσσα που την καταλαβαίνουν κι οι Σέρβοι κι οι Βούλγαροι. Τους πρώτους τους μισούνε, γιατί τους πιλατεύουν και τους μεταχειρίζονται για Βούλγαρους, Και τους Βούλγαρους τους μισούνε, γιατί πήραν τα παιδιά τους στον πόλεμο (1ο Παγκόσμιο). Εμάς τους Ρωμιούς μας δέχουνται με κάποια συμπαθητική περιέργεια, μόνο και μόνο γιατί είμαστε γνήσιοι υποτακτικοί του Πατρίκ, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η ιδέα του Πατριαρχείου απλώνεται ακόμα, τυλιγμένη σε μια μυστικοπάθεια πολύ παράξενη, πάνω σε τούτο τον απλοϊκό χριστιανικόν κόσμο[...]''

   Αυτοί οι Σλαβόφωνοι Έλληνες κρατιούνται γερά από το Πατριαρχείο, γιατί μόνο έτσι μπορούν να διατηρήσουν την ελληνικότητά τους. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι Βούλγαροι, πιθανόν και οι Σέρβοι, ονόμαζαν τους συγκεκριμένους ΓΡΑΙΚΟΜΑΝΟΥΣ, δηλαδή ελληνομανείς. 
   Κοιτάξτε όμως και τα δεδομένα του σήμερα. Η πλειονότητα των κατοίκων των Σκοπίων, ή τουλάχιστον όσοι καταγράφονται, είναι Ορθόδοξοι με ποσοστό 64,7 %. Πώς νομίζετε ότι προέκυψε αυτός ο αριθμός; Από Βουλγαροκομιτατζήδες; Αφού ήταν εξαρχικοί. Οι δε Σέρβοι σε εκείνη την περιοχή ήταν ελάχιστοι όπως και παραμένουν 43.000.
   Είναι προφανές ότι η ελληνικότητα της βόρειας Μακεδονίας δεν κρύβεται. Πάλι ερχόμαστε και επαληθεύουμε τον εθνολογικό χάρτη του Edward Stanford όπου δείχνει το βόρειο κομμάτι της Μακεδονίας ενδεδυμένο στο γαλάζιο.

ΠΗΓΕΣ
1.Κυριάκου Παπακυριάκου, Ο Μακεδονικός Αγώνας στο Νομό Σερρών, Σελ. 55
2.Πηνελόπης Δέλτα, Στα μυστικά του Βάλτου, Αθήναι 1937, Σελ. 466
3.Στρατή Μυριβήλη, η Ζωή εν τάφω, Ζάβαλη Μάικω
4.https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html
5.'Τα Νέα'' 16/6/1993 http://3.bp.blogspot.com/-UPLmwzsdLBk/UMxRXt3rReI/AAAAAAAAARQ/5uPHfgFhEvs/s1600/tanea1661993.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου