Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Βιοαέριο

   Σαν βιοαέριο χαρακτηρίζεται μίγμα με κύρια συστατικά μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα, που παράγεται σε φυσικά ή υδατικά, αναερόβια μικροβιακά οικοσυστήματα. Η παραγωγή βιοαερίου στους χώρους υγειονομικής ταφής είναι φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στην απόθεση βιοαποικοδομήσιμων απορριμάτων.

   Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η τυπική σύσταση βιοαερίου χωματερών. 

Συστατικά ανα τοις εκατό:
_________________________
Μεθάνιο 47,5 %
Διοξείδιο του άνθρακα 47 %
Άζωτο 3,7 %
Οξυγόνο 0,8 %
Παραφινικοί υδρογ/κες 0,1 %
Αρωματικοί - κυκλικοί υδρογ/κες 0,2 %
Υδρογόνο 0,1 %
Υδρόθειο 0,01 %
Μονοξείδιο του άνθρακα 0,1 %
Ιχνοενώσεις 0,5 %
__________________________

   Η ανάκτηση του βιοαερίου γίνεται με κατακόρυφα πηγάδια συλλογής, συνδεδεμένα μεταξύ τους με ένα οριζόντιο δίκτυο συλλογής. Η τοποθέτηση των πηγαδιών στο χώρο διάθεσης γίνεται με βάση μια μέση ακτίνα ενέργειας 30 - 40 m, που αντιστοιχεί σε μια απομάκρυνση μεταξύ των πηγαδιών της τάξης των 60 - 80 m. Μέσα στα πηγάδια τοποθετούνται πλαστικοί σωλήνες διαμέτρου 150 mm, που αποτελούνται από πλήρεις σωλήνες στην κεφαλή των πηγαδιών και από διάτρητους στο υπόλοιπο μήκος τους. Η ασθενής πίεση του βιοαερίου ( μερικά mbar ) δεν επιτρέπει την φυσιολογική τροφοδότηση του δικτύου συλλογής ( απώλειες στις σωληνώσεις ). Είναι επομένως απαραίτητο οι σωληνώσεις να συνδέονται με ένα σταθμό άντλησης, που θα οδηγήσει το αντλούμενο βιοαέριο σε ένα σύστημα καύσης.

   Ένας τόννος πρωτογενών απορριμμάτων παράγει 30 - 50 m3 ( ανάλογα με την περιεκτηκότητα σε ολικές πτητικές ύλες). Η παραγωγή αυτή αντιστοιχεί στο τμήμα των οργανικών ουσιών που βιοαποικοδομείται εύκολα. Το υπόλοιπο τμήμα βιοαποικοδομείται βραδέως σε πολύ μεγάλη χρονική περίοδο της τάξεως των 15-20 ετών. Έτσι υπολογίζεται χονδρικά ότι θα προκύπτει μια ανάκτηση βιοαερίου 4 κυβικών μέτρων / έτος / τόνο. Για παράδειγμα ένας χώρος διάθεσης που δέχεται 100.000 τόνους απορρίματα / έτος αυξάνει το δυναμικό του, κάθε έτους κατά 200 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου ( παράγονται 5 Kcal/m3 μεθανίου ).

   Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχει κατασκευαστεί μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις παραγωγής βιοαερίου. Το βιοαέριο συλλέγεται με τη μέθοδο απορρόφησης εν κενώ, μέσω 30 πηγαδιών, που έχουν ανορυχθεί μέχρι βάθους 38 μέτρων μέσα στα απορρίμματα. Το μήκος των σωληνώσεων του δικτύου συλλογής είναι 6 km περίπου και παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα 5 MW.

   Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε ενός από τους δυνατούς τρόπους διαχείρισης των στερών αστικών αποβλήτων.

Υγειονομική ταφή ( απόθεση )

 Μειονεκτήματα
  • Ο μεγάλος όγκος των απορριμμάτων οδηγεί στην ταχεία πλήρωση των χωματερών.
  • Η γενική απόθεση δεν προφυλάσσει από τις τοξικές ουσίες. Δυσάρεστες οσμές από υδρόθειο που προκαλείται από τη σήψη των οργανικών υλών.
  •  Πιθανότητα μόλυνσης των υπογείων υδάτων και έκλυσης βιοαερίου ( που μπορεί να γίνει αιτία πυρκαγιάς )
  • Μεγάλες δυσκολίες στην εύρεση νέων χώρων.
Πλεονεκτήματα 
  • Εύκολη η απαλλαγή των υπηρεσιών περισυλλογής από τα απορρίμματα.
  • Χαμηλό το κόστος απόθεσης απαλλαγής, εφ' όσον υπάρχουν χώροι απόθεσης.
Λιπασματοποίηση ( βιοσταθεροποίηση )

Μειονεκτήματα 
  • Απαιτείτα μεγάλος χρόνος παραμονής στην μονάδα ζύμωσης.
  • Προβλήματα δυσοσμίας στην ευρύτερη περιοχή.
  • Πρόβλημα διάθεσης των μεγάλων ποσοτήτων προϊόντος ( compost )
 Πλεονεκτήματα
  • Παραγωγή προϊόντος ( compost ) ή προϊόντων που διατίθενται στην αγορά
  • Δυνατή η απο κοινού χουμοποίηση με λάσπη από βιολογική επεξεργασία
  • Αύξηση ζωής του χώρου υγειονομικής ταφής
  • Χαμηλότερα κόστη επένδυσης από ότι τα οικοσυστήματα καύσης
  • Συμβατή με προγράμματα ανακύκλωσης και καύσης 
  • Χαμηλού επιπέδου περιβαλλοντικές επιπτώσεις
  • Καλύτερης ποιότητας απορρίμματα για ταφή στο ΧΥΤΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οι Ρομά του Νομού Σερρών

   Σύμφωνα με την παράδοση, οι Οθωμανοί μπέηδες των Σερρών έφεραν π ριν από πολλά χρόνια τους/τις προγόνους των με λών των ρομικών ομάδων από την Αίγυπτο , για να κ αλλιεργήσου ν τα τσιφλίκια το υς. Σ ύμφωνα με τα γραπτά τεκμήρια όμως, η παρουσία των Ρ ομ στην περιοχή των Σερρών καταγράφ εται στο δε ύτερο ήμισυ του 15 ου αιώνα και στο 16ο αιώνα, ενώ συγκεκριμένε ς μαρτυρίες φανερών ουν τη δράση τους κατ ά τη διάρκεια της δεύτερης περι όδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (από το 17ο αιώνα και έ ντευθεν) . Την εν λόγω περίοδο, η σύνδεση της οικονομικής ζ ωής της Οθωμανικής Αυτοκρατ ορίας με αυτή των Δυτ ικοευρωπαϊκών χωρ ών προκάλεσε σημάντικές αλλ αγές στον τρόπο και στους ρυθμούς της αγροτικής παραγωγής, οι οποί ες προσ δίδουν μια ικανοποιητική ερμηνεία για την πρ οσπάθεια της Οθωμανικής δ ι οίκησης να οδηγήσει διάφ ορες ρομι κές ομάδες σε μόνιμη εγκατάστασ η σε διά φορες αγ ροτικές της περιοχές. Οι ιδιαίτ ερες συνθήκες κάτω από τις οποίες οι εξελίξεις αυτές συνδέονται με τη δράση

Οι Τσάμηδες και ο αλβανικός ανθελληνισμός

Η Ιστορία των Τσάμηδων    Μπορώ να πω ότι αυτό το θέμα σχετικά με την ιστορία Τσάμηδων όπως και η ιστορία των Σουλιωτών και Αλβανών ήταν από τα πιο περίπλοκα θέματα, διότι υπάρχουν πολλά ασαφή κενά και λανθασμένα κείμενα, ή και προπαγανδιστικά, σε αυτήν την ιστορία, τα οποία μπορούν να μας δημιουργήσουν λανθασμένες αντιλήψεις ανα πάσα στιγμή. Για παράδειγμα, όταν έψαξα για τους Τσάμηδες στην σειρά εγκυκλοπαιδειών Χάρη Πάτση (Βασική Εγκυκλοπαίδεια των Νέων, Νεώτατη έκδοση 1981-1982), τους ανέφερε ως αλβανικής καταγωγής. Συγκεκριμένα: Η περιοχή της Τσαμουριάς ΤΣΑΜΗΔΕΣ:  Κάτοικοι της Τσαμουριάς (Θεσπρωτίας), αλβανικής καταγωγής. Τσάμηδες ονομάσθηκαν κυρίως εκείνοι από τους κατοίκους που ασπάσθηκαν την μουσουλμανική θρησκεία (κατα τον 17ο και 18ο αιώνα), για να διατηρήσουν την περιουσία τους. Οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες, κατά την απογραφή του 1940 έφθαναν τις 18.000 μέσα σε 65.000 πληθυσμό του νομού Θεσπρωτίας, κατείχαν δε τις πιο εύμορφες περιοχές του νομού. Σήμερα δ

Ιστορία Γ' Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης (Κεφάλαιο 1ο)

  Δείτε επίσης: Σημαντικοί όροι για την Ιστορία Γ' Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης Ιστορία Γ' Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης (Κεφάλαιο 5ο) Ιστορία Γ' Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης (Κεφάλαιο 4ο) Ιστορία Γ' Λυκείου Θεωρητικής Κατεύθυνσης (Κεφάλαιο 3ο)  Γ. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ  Γ. ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ 1. Το αγροτικό ζήτημα - Περιληπτική απόδοση:     Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα η αγροτική οικονομία έχασε σταδιακά την πρωταρχική σημασία που είχε για τις κοινωνίες του «δυτικού κόσμου»*. Η Ελλάδα βάδιζε με πιο αργούς ρυθμούς προς την ίδια κατεύθυνση. Εξ' αιτίας αυτών των εξελίξεων, άνοιξαν οι δρόμοι για την αγροτική μεταρρύθμιση*. Στον ελληνικό χώρο το πρόβλημα της έγγειας ιδιοκτησίας δεν γνώρισε τις εντάσεις που παρατηρήθηκαν σε άλλα ευρωπαϊκά ή βαλκανικά κράτη. Η σταδιακή διανομή των εθνικών γαιών* δημιούργησαν πλήθος αγροτών με μικρές ή μεσαίες ιδιοκτησίες, γεγονός που λειτούργησε θετικά, καθώς αποφεύφθηκαν εντ