Τη χαρακτηρίζουν πολλοί <<πετρέλαιο της Ελλάδας>> και μπορεί να αποτελέσει τη μελλοντική ελληνική απάντηση στην παγκόσμια αγορά των βιοκαυσίμων. Ο λόγος για την αγριαγκινάρα, ένα ενεργειακό φυτό που καλλιεργείται ακόμη και σε άγονα εδάφη και μπορεί να αποτελέσει στερεό καύσιμο (βιομάζα) σε μορφή πελέτας με σκοπό την παραγωγή θερμικής ενέργειας για βιομηχανικη και οικιακή χρήση και την αντικατάσταση του πετρελαίου θέρμανσης.
Η καλλιέργεια της αγριαγκινάρας παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρίες για του Έλληνες παραγωγούς με ελκυστικά περιθώρια κέρδους, καθώς έχει μηδαμινές ανάγκες άρδευσης. Όπως επισημαίνει στις <<Επαγγελματικές Ευκαιρίες>> ο διευθυντής του Εργαστηρίου Γεωργίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας , καθηγητής Νίκος Δαναλάτος , που πρωτοστάτησε στα εν Ελλάδι πειράματα στα λεγόμενα ενεργειακά φυτά, η αγριαγκινάρα είναι στην ουσία ένα ζιζάνιο το οποίο καλλιεργείται, χωρίς, ωστόσο, να έχει ανάγκη νερού, λίπανσης και φυτοφαρμάκων, γεγονός που μεταφράζεται σε εκμηδενισμένο κόστος παραγωγής. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται τεράστια πλεονεκτήματα σε περιοχές όπως η Θεσσαλία όπου πιθανή αντικατάσταση 1 εκ. στρεμμάτων θα έφερνε εξοικονόμηση 400 εκ. κυβικών μέτρων νερού.
Η αποξηραμένη ύλη της αγριαγκινάρας μπορεί να γίνει εύκολα τυποποιημένο βιοκαύσιμο (τα λεγόμενα pellets) και να χρησιμοποιηθεί στην ηλεκτροπαραγωγή.Η απόδοση σε ξηρή ουσία κυμμαίνεται από 1.200 έως 1.600 κιλά σε μη αρδευόμενα χωράφια ενώ με 2-3 ποτήσματα από τα μέσα Απριλίου μέχρι το τέλος Μαΐου οι αποδόσεις φθάνουν έως και 2.500 κιλά ξηρής ουσίας ανα στρέμμα. Δεδομένο ότι η ΔΕΗ αγοράζει 51 ευρώ τον τόνο , μπορεί κάποιος να κερδίσει γύρω στα 130 ευρώ ανά στρέμμα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου