Στον αμερικανικό Νότο, η μετανάστευση των κόκκινων μυρμηγκιών του Αμαζονίου ή αλλιώς των ''μυρμηγκιών της φωτιάς'', έχει γίνει ένα φυσικό φαινόμενο μιας μεγάλης κλίμακας που προκαλεί δέος. Στα τέλη της δεκαετίας του '40 αγρότες στην Αλαμπάμα και στον Μισσισσιπή άρχισαν να παραπονιούντα για μικρούς λοφίσκους αυτών των μυρμηγκιών, φτιαγμένους από κοκκινόχωμα, οι οποίοι στη συνέχεια σκλήραιναν σαν ογκόλιθοι ενός μέτρου και ως αποτέλεσμα κατέστρεφαν τα γεωργικά τους εργαλεία, πιθανόν κατά τη διάρκεια της συγκομιδής των χωραφιών τους.
Τελικά, τα μυρμήγκια της φωτιάς θεωρήθηκαν υπέυθυνα για τον θάνατο πολλών κοτόπουλων, για τις καταστροφές πολλών χωραφιών και ακόμα για επιθέσεις σε μικρά παιδιά, που κατέληξαν σε τύφλωση.
Γενικά αυτά τα μυρμήγκια είναι αμυντικά από τη φύση τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν είναι επικίνδυνα. Πρόκειται να σαρώσουν κατευθείαν οτιδήποτε τους μοιάζει για απειλή ή για τροφή. Πιάνουν σφιχτά με το αγκαθωτό τους σαγώνι και έπειτα κεντρίζουν επανελειμένα τη λεία τους με τις μυτερές τους ουρές. Το δηλητήριό τους καίει σαν καφτό σπίρτο τους ανθρώπους προκαλώντας έτσι φουσκάλες, που μας κάνουν να ξυνόμαστε οι οποίες μένουν για μέρες, εάν δεν τις πειράζουμε, ή για εβδομάδες, εάν τις ξύσουμε ή μολυνθούν.
Γνωστά ως '' η μάστιγα του Νότου '' τα μυρμήγκια της φωτιάς απλώνονται με μικρή ταχύτητα σε μεγάλη ακτίνα. Κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, συνήθως μετά από μια βροχή, εκατοντάδες από αυτά πετάνε στα 500 μέτρα ύψος, για να ζευγαρώσουνε. Έπειτα τα αρσενικά πέφτουν στα έδαφος και πεθαίνουν, αφού ο σκοπός της ζωή τους έχει πραγματοποιηθεί. Τα δε θυληκά, παρασέρνονται από τον αέρα και μετά ξεκινάνε καινούργιες αποικίες. Σε μια μέρα που έχει αέρα, μπορούν να μετακινηθούν εώς και 5 μίλια μακριά. Μόλις προσγειωθούν, τα θυληκά ανοίγουν τρύπες και ξεκινούν να γενάνε αβγά. Δύο μήνες μετά θα υπάρχουν αρκετές χιλιάδες, αφού η κάθε μία γενάει 1500 αβγά την ημέρα. Σε ένα χρόνο μια αποκία μπορεί να δυναμώσει έως και 100.000 φορές. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι και 8 φορές κάθε καλοκαίρι, απλώνοντας τα μυρμήγκια 20 με 30 μίλια μακριά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου